APARTATS

4 d’ag. 2014

TROBADA DE COLLDEJOU 020814

Els millors dies de l’any s’acosten a Colldejou. Les banderes en blanc, vermell i verd junt amb  senyeres han estat col•locades als carrers a l’espera de la nostra festa major en honor a sant Llorenç. El primer gran acte de les festes és la trobada de gegants. Aquest 2014 s’ha celebrat el dia 02 d’agost i la veritat és que ha representat un cúmul de sensacions contradictòries amb final feliç.
És evident que estem tenint un estiu estrany i aquest primer cap de setmana d’agost no n’ha estat excepció. Una borrasca procedent del nord ens ha fet la guitza. Al llarg del dia es va anar informant a les colles de l’estat de la trobada. De moment el temps s’aguantava. A tocar de les 18 hores els participants van anar arribant per plantar els seus gegants. I quan tot estava a punt per començar... comencen a caure unes gotes ben grosses. A la plaça els més menuts amb els seus timbals penjats al coll i la gent que esperava van haver d’aixoplugar-se. I una pregunta que trenca el cor–“...però per què plou ara mama?”. Com vam poder, a corre-cuita, mentre la pluja anava a més, vam entrar la Fumada i el Fumat a l’església. Mentrestant, a la pista, on hi havia la plantada, com van poder van tapar els gegants que ja estaven muntats. I va ploure! I la veritat és que el cel no augurava un futur gaire esperançador.
Però, com per art de màgia, al cap d’una mitja horeta llarga, el temps ens va donar una treva. Per entremig dels espessos núvols una ullada de sol va ser l’esperança a la que ens vam aferrar. I si; a partir de les 19 hores vam baixar fins a la plaça de l’església. Semblava que la gent s’hauria espantat amb la pluja però no, no va ser així. La plaça com cada any estava plena de nens i nens, avis, àvies, pares, mares... i tenien ganes de gegants. Moltes ganes de gegants! Així, una a una, les colles d’Alcover, Barri dels sis carrers de Mont-roig, Hospitalet de l’Infant, Pitots de Mont-roig, Poboleda, Tivissa, Vilanova d’Escornalbou i Colldejou van anar accedint a la plaça envoltant-la fent una mini plantada prèvia als balls que cadascun d’ells ens van oferir.
Pels de casa el moment més emotiu va ser l’entrada a la plaça dels nostres gegants: la Fumada i el Fumat, l’Oriola, la Iaia i l’Espantall. Impressionant veure com un poble com Colldejou amb poc més de cent cinquanta habitants és capaç de fer ballar cinc gegants.
Cap a la part final de la darrera ballada unes amenaçadores gotetes van tornar a fer acte de presència. Així que vam accelerar una mega ballada conjunta final que es va anar allargant mentre els grallers van voler. Hi havia ganes de gralla i timbal també.
Amb els gegants guardats vam anar cap al casal. Allà havíem preparat el berenar sopar per a les colles participants. Pa amb tomàquet i embotit variat, amb beguda diversa i de postres la menja estrella del poble: mató de Colldejou. També hi va haver cafès i licors per a tothom. Amb les colles a mig sopar, els més menuts –i altres no tant- vam organitzar un partidet de futbol al frontó, mentre els grallers de l’Hospitalet hi posaven música a tot plegat.
En la pau de la nit, la colla de Colldejou va poder sopar amb tranquil•litat, amb l’alegria d’haver pogut celebrar finalment la trobada i amb l’enorme satisfacció d’haver-ho fet possible un any més, i ja en van vint-i-un. Tot un repte!

PETIT ÀLBUM DE RECORDS DE LA TROBADA _______________________________________