APARTATS

24 d’abr. 2017

SANT JORDI 2017


Per un català hi ha diverses fites i celebracions durant l’any en les que sents d’una manera especial. La Diada, sant Joan, la Mona, la Mare de Déu de Montserrat o sant Esteve en són algunes mostres. I justament sant Jordi és un dia molt viscut a casa nostra. És el dia del llibre i és el dia de la Rosa; però també és el dia de l’amor per a tots aquells que estimem. També és un cant a la cultura i a la lectura. Una diada en la que la gent omple els carrers i les places des del poble més petit a la ciutat més gran. Des de la paradeta de roses i llibres dels poblets a les riuades de gent del món urbà. Ve molt de gust; i més si fa un dia boníssim com ahir, atrau sortir al carrer en màniga curta, passejar, remenar, parlar i demostrar el nostre amor. A més enguany estem d’enhorabona ja que es vol que la festa sigui declarada patrimoni de la humanitat. S’ho mereix! Tant de bo fos una festa que s’exportés arreu del món.


Particularment, l’he viscuda en dues etapes, fent gala i comprovant les dues maneres de viure la festa des de Colldejou i Reus. Al matí, des del Centre Cultural de Colldejou hem muntat la paradeta de roses, llibres i revista Lo Collet a la plaça de l’església. Ha fet un matí tan esplèndid que hem acabat tots cremats per la solana. Hem comptat amb la col•laboració de l’artista local Anton i la seva única exposició de quadres del poble; i musiqueta als altaveus per amenitzar la matinal. Pel que fa als llibres adquirits ens hem quedat amb Nosaltres dos de Xavi Bosc i els Hereus de la terra d’Ildefonso Falcones. I roses per la Rosa i la Xelleta. I que per molts anys puguem fer-ho!




Més fotos de Colldejou a: http://locolletdigital.blogspot.com.es/2017/04/sant-jordi-colldejou-230417.html?m=1

Sense temps més que per recollir, dinar i fer un breu descans -i posar-nos crema per les cremades- hem baixat cap a Reus. Hem portat les roses a ma mare i un llibre que promet força per tancar una de les trilogies més reeixides dels darrers temps: Tres veces tu de Federico Moccia. Cafetó ràpid i cap al centre! Hem baixat per la plaça del Prim on un immens SI presidia la façana de la seu d’Ómnium. Monterols avall, ja veies una riuada de gent que pujava i baixava amb roses i llibres. A la Mercadal hi havia les llibreries principals de la ciutat i un estand amb escriptors locals. I als voltants de sant Pere entitats diverses de tots els àmbits que ens puguem imaginar: partits polítics, associacions, entitats juvenils, centres, elements del seguici... Tot amenitzat pel so de les sardanes que anaven tocant en un raconet de la plaça. I molta gent i les terrasses plenes. I primavera! Gent disfressada de drac i de sant Jordi, jovent perseguint a la gent perquè els compressin roses. I sobretot molt bon rotllo! Fins que a quarts de nou, qui més qui menys ha anat buscant un lloc on poder veure el Madrid 2 – Barça 3. Un dia rodó i una nit màgica que ha acabat amb més d’un fer sonar el clàxon pels carrers del centre de Reus. Visca sant Jordi!